Forntidsfika » SKÖRDEFEST 2018

Skördefesten, fredag 28/9 och lördagen 29/9 2018:Mörker är nattens väsen och det märks minsann i Mittlandsskogen i sen september. Syns stjärnorna? Ses månen denna natt? Det vet vi föga om i förväg.

Skördefesten inleds för vår del med en kurs i övertonssång kl 13-17 på fredagen, ett samarbete mellan SONG, Studiefrämjandet  i Kalmar och Kaffestugan och under ledning av Gösta Petersen, Lund. På fredagskvällen blir det meditativ, ordlös övertonssång i skymningen kl 19 och i mörker kl 21. På lördagen fortsätter kursen 13-17 och det blir ånyo framträdande i borgmarken kl 19 och 21. Detta är magiska stunder.

I tidsspannet mellan skymning och midnatt fredag och lördag blir det en stämningsfull vandring med tända fotogenlyktor längs Den Vindlande Stigen upp mot Borgmarken till Övertonssången och senare vidare fram till Kaffestugan. Fotogenlyktorna finns att hyra på P-platsen. LED-ljus så som i mobiler, pannlampor mm bör användas endast i nödfall, (stämningssänkande). 

Vi hoppas att våra urholkade och ljussatta pumpor (av köttet har vi gjort soppa som serveras i stugan och kärnorna har rostats till snacks) ska kunna lysa i natten med sina färger och former:  de är vådligt vackra, varierar med väder och vind. 

Inne i Kaffestugan: Eld i öppna spisen i storstugan. Vedspisbakade smörgåsbullar av bl.a. korn och Ölandsvete och nattsvart rättvisemärkt kaffe. Falsk Borgkaka, egentligen en kladdkaka med nyplockade hasselnötter från skogen och med eget havtorn(?) och  vispad grädde. Mustig, kryddig pumpasoppa från vedspisen. Kardemummabullar, nötkakor, äppelmust från Runsten, vatten mm. En del är närodlat, somligt är härplockat, allt är härbakat.

Utanför, i trädgården: Mellan hasselrunnorna och under ekarna kan man också fika & småprata, fundera eller baravara – vi har borden och stolarna ute och ett stort antal sittunderlag. 

Det brukar bli stämningsfullt och vackert. När ni kommer vandrandes ut ur skogen och över Borgmarken i mörkret med tända lyktor blir ni bärande element i helheten. För andra och för varandra

….. som gungande skepp

med tända lanternor

över öppet hav…,

 

Fredag och lördag:   Öppet från middag till midnatt. En del tillbringar timmar här. Det är lugnt.

Komplett information om kursen i Övertonssång kommer att komma under särskild rubrik. 

 

Välkomna – som vanligt i all enkelhet – naturligtvis!

IMG_0514.JPG