SKÖRDEFEST 2018

 

Skördefesten, fredag 28/9 och lördagen 29/9 2018:

 Mörker är nattens väsen och det märker man minsann i Mittlandsskogen i sen september. Syns stjärnorna? Ses månen denna natt? Det vet vi föga om i förväg.

Skördefesten inleds för vår del med en kurs i övertonssång kl 13-17 på fredagen, ett samarbete mellan SONG, Studiefrämjandet  i Kalmar och Kaffestugan och under ledning av Gösta Petersen, Lund. På fredagskvällen kan du få uppleva magisk, meditativ, ordlös övertonssång i skymningen kl 19 och i mörker kl 21. På lördagen fortsätter kursen 13-17 och det blir ånyo framträdande i borgmarken kl 19 och 21. Detta är magiska stunder.

I tidsspannet mellan skymning och midnatt fredag och lördag kan man göra en stämningsfull vandring med tända fotogenlyktor längs Den Vindlande Stigen upp mot Borgmarken där Övertonssången alltså ljuder kl 19 och 21 och vidare fram till Kaffestugan. Fotogenlyktorna finns att hyra på P-platsen. LED-ljus så som i mobiler, pannlampor mm bör användas endast i nödfall, (stämningssänkande).

Vi hoppas att våra hängande, svävande, vilande ljussatta pumpor (av köttet har vi gjort soppan som serveras i stugan och kärnorna har rostats till snacks) ska kunna lysa i natten med sina färger och former:  de är vådligt vackra, varierar med väder och vind.

Inne i Kaffestugan: Eld i öppna spisen i storstugan. Vedspisbakade smörgåsbullar av bl.a. korn och Ölandsvete och nattsvart rättvisemärkt kaffe. Falsk Borgkaka, egentligen en kladdkaka med nyplockade hasselnötter från skogen och med eget havtorn(?) och  vispad grädde. Mustig, kryddig pumpasoppa med kornbröd från vedspisen. Kardemummabullar, nötkakor, äppelmust från Runsten, vatten mm. En del är närodlat, somligt är härplockat, allt är härbakat.

Utanför, i trädgården: Mellan hasselrunnorna och under ekarna kan man också fika & småprata, fundera eller baravara – vi har bord och stolar ute och ett stort antal sittunderlag.

Det brukar bli stämningsfullt och vackert. När ni kommer vandrandes ut ur skogen och över Borgmarken i mörkret med tända lyktor blir ni bärande element i helheten. För andra och för varandra….

….. som gungande skepp

med tända lanternor

över öppet hav…

 

Fredag och lördag:   Öppet från middag till midnatt. En del tillbringar timmar här. Det är lugnt.

Komplett information om kursen i Övertonssång finns under särskild rubrik nedan.

 

Välkomna – som vanligt i all enkelhet – naturligtvis!

IMG_0514.JPG

Forntidsfika på Kaffestugan vid Ismantorps borg